Asociatia Zamolxe

Mi az a stent? Mindent, amit tudnod kell,

Mi az a stent? Mindent, amit tudnod kell,

A sztent egy apró cső, amelyet az artériában vagy csatornában egy orvos helyez el, hogy elősegítse a nyitva tartását és a testfolyadékok áramlásának helyreállítását a környéken.

A stentek segítenek enyhíteni és kezelni a keskeny vagy gyengült artériákat. Az orvosok sztenteket is beilleszthetnek a test más területein is, hogy támogassák az agyi ereket az agyban vagy a vizelettel és az epe hordozó vezetékeiben.

A stent általában hálószerű fémcső, bár szövet stentek is rendelkezésre állnak. Időnként az orvosok ideiglenes megoldásként használják a gyógyszeres kezelésben bevont oldódó stenteket.

Ebben a cikkben megismerje, hogy az orvosok miért használják a stenteket, valamint az előnyöket és a lehetséges kockázatokat.

A sztent egyik leggyakoribb felhasználása egy plakk elzáródása, amelynek plakk elzáródása van. A

plakk a koleszterin, a zsír és a vérben található egyéb anyagok felhalmozódása. Amikor ez a plakk összegyűjti a véráramot, az az artériák falaihoz ragaszkodik.

Az idő múlásával ez a felépítés szűkíti az artériákat, korlátozva a test elérésére képes friss vérmennyiséget.

A plakk felhalmozódása az artériákban a szívkoszorúér -betegség oka. Az idő múlásával a szűkített artériákkal rendelkező emberek figyelmeztető tüneteket, például mellkasi fájdalmat észlelhetnek. Ha a betegségben szenvedő emberek nem kapnak kezelést, akkor nagyobb szövődmények kockázatával járhatnak, például szívroham vagy stroke.

Ha az artéria az összeomlás vagy a blokkolás veszélye fennáll, az orvosok azt javasolhatják, hogy egy sztent beillesztése legyen, hogy nyitva tartsa.

Az orvosok egy sztentet helyeztek el egy artériába egy perkután koszorúér -beavatkozásnak (PCI), vagy angioplasztika sztenttel ismert eljárásban.

A PCI során az orvosok katétert helyeznek az artériába. A katéternek van egy kis léggömbje, amelynek egyik végén egy stent.

Amikor a katéter eléri az elzáródás pontját, az orvos felfújja a ballont. Amikor a ballon felfúj, a stent kibővül és a helyére zár. Az orvos ezután eltávolítja a katétert, és a helyén hagyja a stentet, hogy nyitva tartsa az artériát.

Az orvos eldönti, hogy néhány tényező, például az artéria mérete és az elzáródás bekövetkezése alapján beilleszti -e a sztentet.

Az orvosok sztenteket is használhatnak:

 • Az agyban vagy az aortában lévő erek, amelyek aneurizma veszélye van.
 • Bronchi a tüdőben az összeomlás veszélye van.

  A PCI a szövődmények kis kockázatát hordozza, amely magában foglalja:

  • Vérzés a katéter behelyezéséről
  • fertőzés
  • Allergiás reakció
  • Az artéria károsodása a katéter beillesztéséből
  • A vesék károsodása
  • Szabálytalan szívverés

  Bizonyos esetekben a restenosis a restenosis előfordulhat. A restenosis akkor fordul elő, amikor túl sok szövet nő a sztent körül. Ez szűkítheti vagy blokkolhatja az artériát.

  Az orvosok javasolhatják a sugárterápia formáit, vagy úgy dönthetnek, hogy beilleszthetik a gyógyszerrel bevont sztentet a szövet növekedésének lassítása érdekében.

  A szövődmények kockázatának kitett emberek a következők:

  • Idős felnőttek
  • Az eljárás során szívelégtelenségben szenvedő emberek
  • Szívbetegség és az artériák többszörös elzáródásai
  • A krónikus vesebetegségben szenvedő emberek

  A sztent vérrögöket okozhat, ami növeli a szívroham vagy a stroke kockázatát. A Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet kijelenti, hogy az artériákat sztentált emberek kb. 1-2 % -a vérrög alakul ki a sztent helyén.

  Az orvosok általában egy vagy több gyógyszert írnak fel, hogy megakadályozzák a véralvadást. A véralvadásgátló gyógyszerek saját kockázatot hordozhatnak, és irritáló mellékhatásokat okozhatnak, például kiütéseket.

  Ritka esetekben az ember teste elutasíthatja a stentet, vagy allergiás reakciót mutathat a stent anyagára. Bárki, akinek ismert reakciója a fémekre, beszéljen orvosukkal az alternatívákról.

  Mire számíthat

  A sebész előre megvitatja az eljárást egy személlyel, de ez segíthet abban, hogy megtudja, mire számíthat.

  A műtét előtt

  Az orvos tanácsot ad az egyéneknek arról, hogyan kell felkészülniük egy sztent eljárásra. Információt fognak adni nekik arról, hogy mikor hagyják abba az étkezést és az ivást, valamint mikor kell elkezdeni vagy abbahagyni a gyógyszerek szedését az eljárás előtt.

  mindenkinek, akinek más egészségi állapota van, például cukorbetegségnek vagy vesebetegségnek, el kell mondania orvosának. Lehet, hogy az orvosnak meg kell fontolnia néhány további lépést.

  Az orvosok a sztent beillesztése előtt kitölthetik a személyt is, mivel el kell kezdeniük a gyógyszereket, amint az eljárás befejeződik.

  A műtét során

  A Nemzeti Szív, a Tüdő és a Vérintézet szerint a sztent eljárás csak körülbelül egy órát vesz igénybe, és nem igényel általános érzéstelenítést.

  A személy a teljes folyamat során ébren marad, így meghallgathatja az orvosok esetleges utasításait.

  Az orvosok gyógyszereket adnak be, hogy segítsék a személyt. Ezenkívül zsibbadják azt a területet, ahol beillesztik a katétert.

  A legtöbb ember nem érzi, hogy a katéter átszivárog az artérián. Lehet, hogy kissé fájdalmat érezhetnek, amikor a ballon kibővül és a helyére tolja a stentet.

  A stent elhelyezése után az orvosok leeresztik a ballont és eltávolítják a katétert. Kötik azt a területet, ahol a katéter belépett a bőrbe, és nyomást gyakorol a kötszerre, hogy megakadályozza a vérzést.

  A műtét után

  A legtöbb embernek legalább egy éjszaka a kórházban kell maradnia az eljárás elvégzése után. Ez lehetővé teszi a kórházi személyzet számára, hogy figyelje a személyt. A kórházi tartózkodás során a nővér rendszeresen ellenőrzi a személy pulzusát és vérnyomását. Megváltoztathatják a kötszereket vagy megtisztíthatják a sebet.

  A személy másnap elhagyhatja a kórházat, ha nincs szövődmény.

  Ahogy a beillesztési hely gyógyul, zúzódni fog, és kis szövetcsomóvá alakulhat, ami normális. A terület legalább egy hétig pályázati maradhat.

  A sikeres stent műtétnek csökkentenie kell a tüneteket, például a mellkasi fájdalmat és a légszomjat.

  Sok ember visszatérhet a munkába, és a legtöbb normális tevékenységet egy sikeres sztent műtét után egy héten belül.

  A gyógyulás során az orvosok felírják a vérlemezkeellenes gyógyszereket, hogy megakadályozzák a vérrögök kialakulását a stent közelében. Az aszpirin egy olyan gátlási gyógyszer, amelyet egy személynek határozatlan időre kell naponta szednie, miután beillesztette a sztentet.

  Az orvosok javasolhatnak egy P2Y -inhibitornak nevezett gyógyszert is. A P2Y -gátlók közé tartozik a klopidogrél, a ticagrelor és a prasugrel.

  Különleges helyreállítási utasításokat is biztosítanak a személynek, például a fárasztó munka vagy a testmozgás elkerülése, amíg a test gyógyul.

  Hosszú távú felhasználás

  A legtöbb stent az artériában tartósan marad, hogy nyitva tartsa, és megakadályozza az összeomlást és a potenciálisan életveszélyes szövődményeket.

  Néhány stent ideiglenes. Az orvosok használhatnak olyan gyógyszereket bevont stenteket, amelyek elősegítik a plakk lebontását vagy megakadályozását a környéken történő felépítésében. Ezek a stentek idővel feloldódnak.

  Míg a stent enyhítheti a tüneteket, például a mellkasi fájdalmat, ez nem gyógyítja meg más mögöttes kérdéseket, például az atherosclerosisot és a szívkoszorúér -betegséget. Még egy stenttel is, az ilyen feltételekkel rendelkező személyeknek lépéseket kell tennie a további szövődmények megelőzése érdekében.

  Az orvosok az egészséges életmód megváltoztatását javasolják egy stent behelyezése után, hogy megakadályozzák a plakk felépítését a testben.

  Ezek az ajánlások gyakran magukban foglalják:

  • Egészséges étrend étkezése
  • Rendszeresen gyakorlás
  • Az egészséges súly fenntartása
  • A dohányzás és a dohányzás kilépése
  • A stressz csökkentése

  A stentek gyakran a kezelés csak egy részét képezik. Az orvosok gyógyszereket is felírhatnak minden mögöttes feltételhez.

  Ha valaki zavaró mellékhatásokat tapasztal, akkor a legjobb, ha orvossal beszél. Javasolhatnak alternatív gyógyszereket, vagy megváltoztathatják az adagot a mellékhatások enyhítésére.

  Ne hagyja abba a gyógyszerek szedését anélkül, hogy először orvossal konzultálna.

  Outlook

  ostyhealth ár nézd meg az oldalamat

  Az orvosok általában sztenteket illesztenek be az artériák kiszélesítésére és a szövődmények megelőzésére a szívkoszorúér és más állapotok miatt.

  Míg a stent megkönnyebbülést nyújthat, ez csak egy része a kezelési programnak. Még egy stenttel is súlyos szövődmények fordulhatnak elő.

  Mindig kövesse az orvos tanácsát a gyógyszerekkel és a gyógyulással kapcsolatban.

  • Szívbetegség
  • A kardiovaszkuláris/kardiológia

  Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértők által felülvizsgált tanulmányokból, tudományos kutatóintézetekből származnak, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.

  Contents