PRINȚUL VALAH VLAD ȚEPEȘ, ALIAS DRACULA

Prințul valah Vlad Țepeș este unul dintre cei mai cunoscuți români la nivel global. Român, pentru că după Primul Război Mondial, are loc constituirea statului român modern, prin unirea cu Transilvania. Într-o primă etapă (1859) are loc unirea între Țara Românească (Valahia) cu Moldova.

Apelativul Dracula atașat numelui său se datorează în mare măsură cunoscutului roman al lui B. Stocker, Dracula apărut la șfârșitul secolului al XIX-lea. Întotdeauna romanele reprezintă o ficțiune, chiar dacă apelează la unele personalități sau evenimente istorice.

Explicația privind acest apelativ, Dracula, ar fi prea simplistă dacă ne-am raporta doar la această perspectivă. Exista și o conotație ce ține de societățile secrete. Vom dezvolta această ipoteză.

Abordarea Prințului Vlad Țepes,  prin prisma succesiunilor de evenimente în care a fost implicat, în afara contextului complex medieval european și balcanic specific secolelelor XIV-XV, ar reduce consistența demersului la una cu caracter descriptiv.*

I. Geiss în Istoria lumii, cu privire la regiunea Balcanilor acelor ani, supune atenției câteva considerente. „Regiunii Balcanilor îi aparține spațiul între ținuturile locuite de germani și italieni la vest și de ruși și de turci ocupat în est….respectiv pe cel dinspre sud ocupat de greci. Urmând o linie dreaptă, regiunea Balcanilor este situată în vecinătatea centrelor determinate de civilizațiile reprezentate de Roma și Constantinopol…..”./2/ Acestei zone „îi corespunde o extremă heterogenitate etnică, culturală, lingvistică și religioasă”./3/

Acest spațiu de trecere între Est-Vest a permis, rând pe rând diverselor imperii să influențeze și să ocupe/anexeze diverse teritorii. Era etapa de afirmare a Imperiului Otoman. Devin pașalâcuri: Bulgaria și Macedonia (1371), Serbia (1459),  Bosnia și Herțegovina anexate în 1463, căderea Constantinopolului (1453) și o parte a Ungariei după bătălia de la Mohacs (1526). Transilvania rămâne autonomă. Valahia și Moldova devin vasale ale Imperiului Otoman, fără a deveni vreodată pașalâcuri. Imperiul Rus și Austria aveau și ele diverse interese geopolitice, economice si militare. Europa începutului de mileniu până la sfârșitul secolului al XV-lea s-a confruntat cu numeroase probleme. Marea schismă (1054), numeroase războaie (inclusiv cel de o sută de ani), mai multe pandemii, foamete, începutul cruciadelor, apariția primelor stări sociale în mai multe țări, răscoale și numeroase violențe împotriva evreilor.  „Zguduită de criza structurii rurale, ea este slăbită și de criza religioasă ce aduce atingere instituțiilor ecleziastice, ca și expresiei înseși și credinței”./3/

Un tablou istoric oarecum sumbru, generat de multe evenimente tragice, de o stare de sanătate și alimentară precară pentru o mare parte a populației.

În acest context istoric se va naște și va trăi Vlad Țepes (1431-1476) la Sighișoara, Transilvania, România. A fost căsătorit de trei ori, a avut cinci copii.

Sighișoara - România

A fost Prințul Valahiei de trei ori. În 1448 câteva luni, apoi a domnit între 1456-1462, ca finalul acestui statut să se încheie în 1476 (două luni). În același an se presupune că moare în timpul unei bătălii cu turcii. Dispariția acestuia nu este nici pâna azi clarificată, deși nu au lipsit supozițiile sau unele teorii ale conspirațiilor.

Ca Prinț al Valahiei, Vlad Țepes a apelat la o politică dură și nemiloasă fața de boierii trădători și corupția endemică, și-a eliminat fizic adversarii, a încercat unele reforme timide pentru păturile nevoiașe ale populației. A purtat mai multe lupte cu turcii. A petrecut mai mulți ani în închisoare. Un personaj politic, oarecum brutal, inconsistent în politica externă, chiar dacă lupta împotriva turcilor era o atitudine de necontestat, fiind un antiotoman convins.**

Să încercăm să clarificăm dintr-o pespectivă istorică apelativul de Dracula atașat Principelui Valah, Vlad Țepeș. În primul rând există o conotație de ordin familial. Tatăl lui Vlad Țepeș (Vlad al II-lea) este întemeietorul unei familii nobiliare, Dinastia Drăculeștilor ce includea o familie renumită de prinți valahi, cea a Basarabenilor. Draculea putea avea și o accepțiune preluată de la Vlad al II-lea, Dracul, membru al al Ordinului Dragonului.

După stabilirea acestuia la Sighișoara, Transilvania (1431), Vlad al II-lea intră sub protecția regelui maghiar, Sigismund de Luxemburg.

ORDINUL DRAGONULUI

Ordinul Dragonului (Societas Draconistrarum), ordin secret religios, a fost creat la inițiativa regelui Sigismund de Luxemburg (1408) cu obiective multiple (unele secrete), între care apărarea creștinătății de pericolul otoman. Acest Ordin religios nu avea o structură asemănătoare cu cea a Ordinului Cavalerilor Templieri. Au existat unsprezece membri fondatori, personalități civile din aproape toate zonele Europei. Patronii spituali ai acestui ordin erau Sfântul GheorgheSfântul Arhanghel Mihail și Sfânta Margareta, iar Sigismund de Luxemburg a fost ales Maestru Magnificus.  În acest Ordin religios este admis și Vlad al II-lea, tatăl lui Vlad Țepeș, poreclit ulterior Dracul. Simbolistica acestui ordin era reprezentată de un dragon aflat într-o anumită poziție. Această simbolistică a stârnit unele controverse. Exista o tematică ce a scăpat atenției analiștilor. Ordinul Dragonului a fost înființat în anul 1408. Fiind un ordin religios, era necesară emiterea unei Bule Papale. Nu am găsit în căutările mele anul suprimării acestui Ordin medieval. Era nevoie de o nouă Bulă Papală, similară celei numiteVox in Excelso care a suprimat Ordinul Cavalerilor Templieri (1312). Dacă nu exista o asfel de bulă (fie și secretă), atunci Ordinul Dragonului, (cel înființat în 1408) este posibil să fie în prezent funcțional. A nu se confunda cu alte Ordine ale Dragonului (de diverse culori)  care coexistă împreună cu noi.

În calitate de cavaler a permis deschiderea unor cetăți (Severinului și Caransebeșului) ce găzduiau garnizoane ale Cavalerilor Teutoni. Turcii i-au măcelărit pe toți. Câțiva ani mai târziu el este șters din evidențele acestui ordin religios. O observație oarecum relevantă. Printre fondatorii acestui ordin religios figura și Regele Neapolului.***

Așadar, apelativul Dracula are oarecum o anumită justificare de ordin dinastic, dar și de apartenență a tatălui său la Ordinul Dragonului.

Bram Stocker speculează excelent acest eufemism, prin raportare la nevoile percepției mentalului colectiv. Acest personaj literar creat de Stocker „a devenit un adevărat mit al modernității, cultivat în jurul gustului pentru demonic, oniric și fantastic al spațiului cultural occidental. În definirea lui intră și personaje literare, cât și credințe populare (fantome, strigoi, vampiri). Legătura cu voievodul român Vlad Tepeș, alias Dracula este discutabilă și promovată mai ales de considerente de interes turistic…”. /4/

 CASTELUL BRAN DIN TRANSILVANIA, ROMÂNIA ȘI VLAD ȚEPES

O mulțime de legende, mituri, fapte reale, dar și multă imaginație susțin o istorie controversată a Castelului Bran. Asocierea sa cu prințul valah Vlad Țepeș (alias Dracula) în romanul lui B. Stocker i-a adus o celebritate la nivel mondial.

Inițial, pe locul Castelului Bran, se află o veche cetate medievală aparținând Ordinului Cavalerilor Teutoni. În 1377, regele maghiar Ludovic I emite un document care permite sașilor brașoveni dreptul de a construi o cetate de piatră. Cetatea era una de apărare, dar putea îndeplini și funcțiuni vamale și de frontieră. (https://www.youtube.com/watch?v=UHRcQmQ_hK0 – sursa YouTube)* În timp, cetatea a avut jurisdicții diferite. În 1920, orașul Brașov a donat castelul Reginei Maria a României. În 2006, castelul a fost returnat moștenitorilor legali.

În coordonatele faptelor istorice nu există nicio legătură directă între acest castel și personajul Dracula.

DISPARIȚIA PRINȚULUI VLAD ȚEPEȘ. MISTERE, TEORII, IPOTEZE

Până în present, misterul dispariției și a morții lui Vlad Țepeș nu a fost dezlegat. Au trecut peste cinci sute de ani. Istorici reputați, arheologi, cercetători s-au preocupat de această enigmă.

S-au avut în vedere două ipoteze de lucru. Prima susținea că Vlad Țepeș a fost ucis în ultima bătălie cu turcii. De aici, lucrurile se bifurcă. O parte avansează idea că acesta a fost decapitat, iar capul acestuia a fost prezentat într-o țeapă drept trofeu sultanului. Corpul a fost aruncat sau îngropat într-un loc necunoscut. În timp, acesta a fost recuperat și înhumat creștinește, fie la Mânăstirea Snagov sau Cașin, din zona Bucureștiului. Toate investigațiile, mai noi sau mai vechi, nu confirmă această ipoteză, ci reprezintă mai degrabă o dorință.

A doua ipoteză impune soluția prizonieratului la turci. Nu sunt elemente de confirmare/infirmare de către cercetătorii români, iar negura timpului nu ne ajută.

Astfel de cercetări privind istoria românilor, în acest caz, după opinia mea, s-au aflat într-o eroare de abordare complexă. Căutarea lui Vlad Țepeș a avut doar două conotații. De ordin creștin și de atitudine antiotomană. Dar, apartenența la o societate secretă inițiatică, Ordinul Dragonului de ce nu a fost luată în considerare? Dragonul nu reprezintă o simbolistică creștină, ci una a societăților secrete inițiatice antice din Egipt, Mesopotamia, Orientul Îndepărtat. Aici este cheia ecuației nesoluționate privind dispariția lui Vlad Țepes.

În ultimii ani a apărut o variantă aproape senzațională despre locul înhumării lui Vlad Țepeș. Il Mattino, o publicație italiană, pe baza unor cercetări realizate de italieni și estonieni susține că Vlad Dracula este înmormântat într-un cimitir din Neapole. (https://www.ilmattino.it/napoli/cronaca/dracula_napoli-452285.html). Citez: „În 1476 contele Vlad Țepeș Dracula, care aparține ordinului Dragonului ca regele din Napoli Ferrante D’Aragona, dispare în timpul unei bătălii împotriva turcilor și este declarat mort, explică cărturarul Raffaello Glinni. Una dintre fiicele sale, Maria, la vârsta de șapte ani a fost adoptată de o femeie napoletană și dusă în regatul Napoli. Aici se căsătorește mai târziu cu un nobil napolitan din familia Ferrillo. Cuplul primește teritoriile Acerenza din Basilicata drept „cadou”, dar este legat atât de mult de Napoli încât, după moarte, soții sunt îngropați în Napoli”. Povestea este cunoscută,  il Mattino a spus-o acum câțiva ani.

Dar punctul de cotitură a venit în ultimele luni, aproape întâmplător. O studentă napoletană, Erika Stella, pentru teza de licență, merge la mănăstirea Santa Maria La Nova. Face o poză care i se pare „ciudată”. Decide să găsească răspunsuri. Îi implică pe cărturari, chiar și pe cei estonieni… Se uită la imagine și sunt șocați… Conform erudiților sunt confirmate două ipoteze: 1) Contele Dracula nu a murit în luptă, ci a fost luat prizonier de turci; 2) Fiica sa Maria și-a răscumpărat tatăl încarcerat și l-a dus în Italia. La moarte l-a îngropat la Napoli.

Dar de ce atâtea certitudini? Marmura (simbolistica încrustată- s.n.), care aparține mormântului lui Ferrillo, „ginerele” lui Dracula, este plină de referințe care nu ar aparține rămășițelor unui om care ar trebui să fie înăuntru… „-Uită-te la basoreliefuri, explică Glinni radiant, reprezentarea este clară. Amintiți-vă că contele a fost numit Dracula Țepeș. Vedeți că aici este reprezentarea unui balaur, de fapt Dracula, și există două simboluri de origine egipteană niciodată văzute pe un mormânt european. Acestea sunt doi sfincși opuși care reprezintă numele orașului Teba, pe care egiptenii îl numeau Țepeș. În acele simboluri este „scris” Dracula Țepeș, numele contelui. Este nevoie de alte confirmări? …Poate da, este nevoie.”

Puține comentarii, mistere și mai numeroase.****

Putem depăși misterele dintr-o perspectivă a societăților secrete. Codexul, regulamentele și jurămintele depuse impun o confidențialitate absolută prin raportare la terți. În orice situație, dacă au existat negocieri între familia din Napoli a prințului valah, Regele Neapolului și partea otomană, acest lucru nu era posibil fără acordul expres al decidenților din Ordinul Dragonului. Poate că acesta a negociat, prin intermediari cu partea otomană. Este posibil ca Vlad Țepeș, deși nu figura oficial în acel Ordin religios, să fie o persoană inițiată și membru în acel Ordin, cu ascendență în societățile secrete egiptene. Vă imaginați că biserica catolică de la sfârșitul secolului al XV-lea ar fi permis îngroparea în cel mai important cimitir din oraș a unei persoane cu alte însemne decât creștine? În epoca de …aur a Inchiziției!!

Herarldica și simbolistica de pe Marmura funerară, cu doi sfincși sculptați ne trimite la intrarea într-un templu specific în mitologia egipteană. Autoritățile nu au permis deshumarea. Nu avem certitudini că acolo se află rămășițele pământești ale domnitorului valah. În orice variantă de lucru, acolo se află resturile minerale ale unui important, poate înalt demnitar… din lumea inițiaților. Dacă aparținea unei lumi cu patru dimensiuni nu vom găsi nimic în acel mormânt.

PRINȚUL CHARLES ȘI PRINȚUL VALAH VLAD ȚEPEȘ

Pentru a se elimina orice inadvertență de interpretare, din start voi prezenta un videoclip edificator. (https://lnkd.in/ggzZKQ7)***** Presa britanică a făcut, de-a lungul timpului, precizările istorice necesare în legătură cu acest subiect. „Potrivit site-ului Romania Tour Store, Charles este strănepotul până la a șaisprezecea spiță a nimănui altcuiva decât Vlad Țepeș, prin consoarta lui George al V-lea, Regina Maria.” (https://www.express.co.uk/news/royal/1191170/prince-charles-family-tree-dracula-heir-bloodline-romania-royal-links)

Prințul Charles este un ambasador excepțional al imaginii turistice a Romaniei în lume. 

ÎN LOC DE ÎNCHEIERE

Personajul fictiv Dracula, asociat Prințului valah Vlad Țepes, pare unul simplist, încărcat cu multe conotații fantasmagorice și mitologice, ce trebuie luat ca atare în contextul romanului și al numeroaselor filme care i s-au consacrat. Personajul istoric real ce a trăit în secolul al XV-lea este unul complex, cu multe laturi ale personalității sale controversate, aparținând uneia dintre cele mai importante familii nobiliare valahe de la începutul mileniului I. Lumea creștină, din care făcea parte și Vlad Țepes, își pregătea strategiile de apărare împotriva expansiunii otomane. Simbolistica și numele Ordinului Dragonului,  o societate creștină secretă  poate induce analizei unele conotații nebănuite. Apar noi oportunități pentru clarificări posibile pentru completări a istoriei reflectate pe această temă. 

Textul reprezintă punctul de vedere al autorului.

Bibliografie

*Vezi, Cronologia universala, Larousse, Editura Lider, 1996, pp. 177-206

/1/ I. Geiss, Istoria lumii, Editura All, 2012, p. 302

/2/ Ibidem, p. 302

/3/ J. Carpentier, F.Lebrun (coord), Istoria Europei, Ed. Humanitas, 1997, p. 181

** https://ro.wikipedia.org/wiki/Vlad_%C8%9Aepe%C8%99 (Vlad Țepes)

***https://ro.wikipedia.org/wiki/Ordinul_Dragonului

/4/ Enciclopedia Universală Britanică, Volumul V, Editura Litera, 2010, p. 172

**** O documentare mai amplă privind ipoteza înhumării lui Dracula la Napoli, însoțită de fotografii, puteți găsi pe  ediția on line a acestei publicații (https://www.visitnaples.eu/en/neapolitanity/tales-of-naples/a-church-in-naples-hosts-draculas-tomb). Putem adăuga și ( https://www.hurriyetdailynews.com/draculas-tomb-discovered-in-italy-67748)

***** Sursa, Youtube.

Velemir Radovan

Velemir Radovan

Sociologist, University of Bucharest, Faculty of Philosophy, Sociology specialization. Phd. Sociology, University of Bucharest, PhD, Social and Political Sciences. Postgraduate in public administration / civil servants driving /, Organizational Management, National Institute of Administration, Bucharest. DIPLOME POSTUNIVERSITAIRE DE SPECIALISATION EN'' POULATION ET DEVELOPPEMENT'', CENTRE DEMOGRAPHIQUE O.N.U.-ROUMANIE. Certificate diploma, Three-step training program for social child protection specialists, USAID, WORLD LEARNING CHILDNET PROGRAM, UNICEF, CRIPS. Certificate of Developer, DFID, MMSS,BIRKS SINCLAIR&ASSOCIATESLTD.. Other certifications: Project manager. Trainer. Mediator. Expert in social work. . Measuring poverty and social exclusion. Fundamentals of Public Administration. Social Management. Social services development.
Global Goodwill Ambassador. Humanitarian. Sociologist, Head of Department, Executive Director, General Manager, Labour and Social Security Service, Olt County, ROMANIA. Associate Professor, University of Pitești, Romania.. RESEARCHER, IRSOP-MARKET RESEARCHCONSULTING Ltd., Bucharest. Expert, Birks Sinclair & Associates Ltd, Ministry of Labour, DFID. Member, Executive Secretary, COMMISSION FOR PROTECTION OF THE RIGHTS OF CHILDREN. Executive Secretary, Demography County Commission, OLT. Publications: BOOKS, RESEARCH, STUDIES, ESSEYS.

Post Views: 1.636