FENOMENUL TEMPLIER (1)

Ordinul Cavalerilor Templieri a fost și este unul dintre cele mai puternice Ordine cavalerești. Acest Ordin cu interfața sa monahală,  militară și socială reprezintă din punct de vedere sociologic un fenomen social. Amploarea, durata și consecințele sale impun dimensiunile de referință. Fenomenul social ca atare a avut o evoluție sinuoasă, pe alocuri contradictorie, cu elemente de referință vizibile sau invizibile. De facto, această situație reală a generat o serie de mituri și legende, dar au alimentat și numeroase teorii ale conspirațiilor. Impactul, peste veacuri,  a acestui Ordin al Templului asupra mentalului colectiv a fost unul consistent și divers. Percepțiile semnalate au fost unele neomogene, influnțate de factori endogeni sau exogeni. Într-o fază inițială, elitele ( aristocrația și nobilimea) vremii au avut reacții mai mult decât favorabile în a se înscrie în această societate sacră, dar și a participa la acțiuni militare.

Este dificil de apreciat numărul cărților, studiilor, cercetărilor, romanelor, filmelor, analizelor, investigațiilor arheologice  care aduceau în prim planul analizei cavalerii templieri, liderii acestora (marii maeștri), evenimentele reale sau imaginare în care au fost implicați. În acest caz, imaginația psihosociologică a reprezentat democrația maximă a libertății de exprimare vizavi de fenomenul analizat. De la negare până  la exaltare, de la confuzie până  la inconsistențe gnoseologice, de la ignoranță până la opinii halucinante.

Se impune o întrebare nu de ordin simbolistic, ci ontologic. Este posibilă o separare în termeni de cunoaștere reală a fenomenului templier de mituri, legende, teorii ale conspirațiilor? Răspunsul este unul afirmativ, cu perspectiva unor rezerve. Abordarea conceptuală, metodologică și pragmatică de investigare interdisciplinară este una complexă care nu va garanta un final în care ecuația socială și teologică cu mai multe necunoscute va fi soluționată. Există impedimente cu conotații diferite. Spre exemplu, întreaga arhivă a procesului templierilor se află depozitată în arhivele Vaticanului, nefiind publică la mai bine de șapte sute de ani  de la eveniment. Acolo funcționează eficient secretul de serviciu!?

 

Romanul lui Dan Brown, unul de mare succes, perceput ca un roman de ficțiune, din perspectiva istorică și existențială a Ordinului Cavalerilor Templieri, a creat mai degrabă numeroase confuzii, decât clarificările necesare. Ușa a fost deschisă, dar spiritualitatea divină rămâne închistată în negura vremurilor. Pe scena creației literare apare în prim plan un alt ordin, Prioratul de Sion, cu numeroase conexiuni trecute și prezente cu mișcarea – fenomen de nuanță templieră. Ce informații avem despre acest Ordin, rolul și locul său în istoria medievală și prezentă? Minimale! Dacă nu vom clarifica cu exactitate raportul ordine divină (universală și unică) – ordine umană în acest tip de societate umană, vom rămâne în permanență prizonierii tărâmurilor de dincolo.

Vă voi oferi o surpriză. Cu ceva vreme în urmă, am primit de la William Dean A. Garner acest text. Bucurați-vă să aflați informații noi.

Barbara Frale este paleograf la Arhivele Secrete ale Vaticanului, cu preocupări majore în studiul istoriei cavalerilor templieri. Principalele capitol sunt: Un Ordin de Războinici Sfinți, Serviciul în Țara Sfântă, Între ciocan și nicovală. Papa, Filip cel Frumos și Jaqcues de Molay, Procesul. Cercetarea realizată de B. Frale este una punctuală, cu trimiteri la unele evenimente importante cu caracter militar, religios social și relațional în care a fost implicat, în cei aproape două sute de ani, Ordinul Templului. Abordarea este una riguroasă, completând cu informații noi, o bibliografie impresionantă.

“William Dean A. Garner și Codul lui Da Vinci

 „La sfârșitul anului 2001, a fost invitat personal de către autorul necunoscut pe atunci, Dan Brown, să citească un exemplar de lectură în avans și să editeze Codul lui Da Vinci. După editarea sa, Dean a sunat la editorul lui Brown de la Doubleday, Jason Kaufman, și a spus: „Aveți un bestseller internațional pe mână.”. Kaufman a răspuns: „Sperăm că da”, apoi i-a mulțumit lui Garner pentru contribuția sa”.

Una dintre cele mai fascinante povești pe care le-am citit vreodată: Codul lui Da Vinci de Dan Brown.

Am primit un telefon de la domnul Brown la sfârșitul anului 2001, după ce am făcut editări la romanele sale anterioare, Conspirația (Deception Point) și Îngeri și demoni. Domnul Brown a spus că i-au plăcut foarte mult modificările și sugestiile pe care le făcusem, deoarece îi lipseau enorm cunoștințele sale despre operațiunile speciale. De fapt, multe dintre pasajele sale erau de-a dreptul teatrale și nerealiste. Dar poveștile în care s-au desfășurat au fost incitante, așa că aș putea ierta cu ușurință lipsa sa de experiență și cunoștințe din lumea reală despre combatanți, tactici și comportamente din operațiuni speciale.

Apoi mi-a trimis prin poștă un exemplar de citit în avans al cărții Codul lui Da Vinci și mi-a scris o dedicație minunată și emoționantă pe una dintre primele pagini:

 „Agent literar, expert în fizica particulelor și fost ofițer în aviație. Cu respect pentru tot ceea ce faci! ” – Dan Brown

După ce am editat Codul lui Da Vinci, l-am sunat pe editorul domnului Brown la Doubleday, pe domnul Jason Kaufman și i-am spus: „Aveți un bestseller internațional pe mână.” Kaufman a răspuns: „Sperăm că da”, apoi mi-a mulțumit pentru contribuția mea. Câteva luni mai târziu, Codul lui Da Vinci a explodat pe scena mondială și a devenit unul dintre cele mai populare romane ale timpului nostru.

Vă rog să aveți în vedere ceva aici: toate acestea s-au întâmplat în vremea când domnul Brown era un autor obscur, din ale cărui cărți se vânduseră doar aproximativ 2.500 de exemplare din fiecare, și chiar și așa, nimeni în afară de editorul său de la Doubleday nu știa cine este, dar să îi fi și cumpărat și citit cărțile.

Cum știu cifrele de vânzări ale domnului Brown?

Simplu: până acum câțiva ani, oricine înarmat cu o listă de ISBN-uri putea căuta toate cifrele de vânzări și cereri actuale și anterioare pentru acele cărți, folosind linia 800 a Ingram Publishing, care a fost întreruptă de atunci. De exemplu, am căutat și am înregistrat primele 100 de cărți pe Amazon.com la acea vreme, apoi am comparat aceste cifre cu ceea ce raportau editurile din New York ca cifră financiară. Vânzările reale au fost de 10-100 de ori mai mici decât cele pe care editorii mari le raportau publicului mondial. De exemplu, editura a raportat că una dintre cărțile Harry Potter s-ar fi vândut aproximativ în 10 milioane de exemplare atunci, dar cifrele de vânzări ale Ingram au indicat aproximativ 785.000. Nu e rău, desigur, dar nici 10 milioane.

Dar aceasta este o cu totul altă poveste. . . .”

William Dean A. Garner

Editor Senior la Adagio Press

VA CONTINUA

 

G. Stoenica Tapiserie Cavaler Templier – Colectie Privata

Textul reprezintă punctul de vedere al autorului.

Velemir Radovan

Velemir Radovan

Sociologist, University of Bucharest, Faculty of Philosophy, Sociology specialization. Phd. Sociology, University of Bucharest, PhD, Social and Political Sciences. Postgraduate in public administration / civil servants driving /, Organizational Management, National Institute of Administration, Bucharest. DIPLOME POSTUNIVERSITAIRE DE SPECIALISATION EN'' POULATION ET DEVELOPPEMENT'', CENTRE DEMOGRAPHIQUE O.N.U.-ROUMANIE. Certificate diploma, Three-step training program for social child protection specialists, USAID, WORLD LEARNING CHILDNET PROGRAM, UNICEF, CRIPS. Certificate of Developer, DFID, MMSS,BIRKS SINCLAIR&ASSOCIATESLTD.. Other certifications: Project manager. Trainer. Mediator. Expert in social work. . Measuring poverty and social exclusion. Fundamentals of Public Administration. Social Management. Social services development.
Global Goodwill Ambassador. Humanitarian. Sociologist, Head of Department, Executive Director, General Manager, Labour and Social Security Service, Olt County, ROMANIA. Associate Professor, University of Pitești, Romania.. RESEARCHER, IRSOP-MARKET RESEARCHCONSULTING Ltd., Bucharest. Expert, Birks Sinclair & Associates Ltd, Ministry of Labour, DFID. Member, Executive Secretary, COMMISSION FOR PROTECTION OF THE RIGHTS OF CHILDREN. Executive Secretary, Demography County Commission, OLT. Publications: BOOKS, RESEARCH, STUDIES, ESSEYS.

Post Views: 575